Välj rätt skor – Undvik dålig kvalitet

Valet av skor faller oftast på smaken och utseendet på själva skon och en snabb undersökning av dess kvalitet faller snabbt undan. Men om skorna ska användas under exempelvis en vinter kan en sådan snabb undersökning bespara dig mycket pengar och frustration över att de inte håller.

När skor inhandlas bör en snabb undersökning genomföras för att avgöra om kvalitén på skon är tillräcklig för dina behov. En sådan gör du enklast genom att kolla några specifika saker:

  • Sömmarna på skorna – Kolla så att sömmarna är bra gjorda
  • Känn och kläm – Känn och kläm på skon för att se om den är elastisk
  • Prova skon ordentligt – Prova skon direkt i butiken ordentligt och gå ett varv för att se om den sitter bra på din fot.
  • Kolla skötselråd – Många skor behöver skötas för att de ska hålla. Speciellt gäller det för vinterskor som blir utsatta för stora påfrestningar i snö, kyla, salt och sand.

Allt detta går inte lika lätt att testa om det gäller skor på nätet. Men faktum är att du ofta kan ta hem skorna, testa och göra en liten undersökning för att sedan, om du inte är nöjd, skicka tillbaka skorna från inköpsstället. Många gånger är det fri frakt båda vägar och du kan beställa flera par skor för att slutligen kanske bara välja ett par. När det gäller sommarskor kan en sådan undersökning vara lika värdefull för dig som konsument oavsett om det gäller herrskor eller damskor. Många tygskor tenderar att snabbt slitas ut och gör de det inom en rimlig tid med normal användning har du som konsument rätt att få pengarna tillbaka. Det du gör då är att åberopa en reklamation och du ska då få din returfrakt betald av butiken du handlat skorna på. Många skor håller tyvärr väldigt dåligt kvalitet och det är inget som du som konsument ska behöva lida av.

22 Jan 2013