Om sommardäck

 Nya sommardäckVad skiljer sommardäck från vinterdäck?

Det finns flera komponenter som skiljer sommardäck från vinterdäck och här i Norden är alla bilister införstådda med koncepten eftersom hela Norden har vinter- respektive sommarväglag under en betydande del av året. Sydligare länder har inga regler för vinterdäck, snarare tvärtom är t ex dubbdäck förbjudna på många platser.

Det första man kan säga skiljer sommardäck och vinterdäck åt är gummiblandningen av vilken de är tillverkade. Sommardäckens gummiblandning är särskilt framtagen för att hantera varmare temperaturer, men är sämre vid temperaturer under 7 plusgrader. I regel är sommardäcket aningen tystare att köra med och de är bättre för miljön eftersom de sliter mindre på vägarna. Bromssträckan minskar också avsevärt, så fördelarna med sommardäck vs. vinterdäck är flera.

Att tänka på när du ska köpa sommardäck

Ett sommardäck ska som absolut minst ha 1,6 mm mönsterdjup, men helst ska man inte köra på mindre än det dubbla. Stannar polisen din bil och du kör med sommardäck på mindre än 1,6 mm mönsterdjup så får du böta 1200:- och många poliser tillåter inte att du fortsätter köra vilket i förlängningen innebär att du måste låta bärga bort bilen. Det blir ofta en dyr historia.

När du ska köpa nya sommardäck till din bil så se till att de är i gott skick - särskilt om du köper begagnat. På sommardäck.cc kan du hitta nya sommardäck genom några enkla klick - det enda du behöver veta är din bils registreringsnummer.

Sähär går det till:

  • Klicka in dig på sommardäck.cc.
  • Skriv in din bils registreringsnummer i sökrutan.
  • Klicka sedan på "Visa erbjudanden".
  • Titta igenom alternativen som presenteras i prisordning med billigast först.
  • Läs närmre om däcken och välj det par som passar bäst för sina krav och din budget.
  • Lägg däcken du anser lämpa sig bäst för dig och din bil i den virtuella kundkorgen.
  • Dubbelkolla de däck du valt och fyll i dina adressuppgifter.
  • Följ sedan vidare instruktioner om leverans, däckmontering och betalning och skicka iväg din beställning.

Smidigare blir det inte! Du kan göra likadant för vinterdäck på vinterdäck.cc.

2 May 2021