Håll liv i ditt tak

Hustaket är kanske inte det man går och funderar över så ofta, men faktum är att det är en av de allra viktigaste delarna av ett hus. Om taket inte håller tätt så tar det inte lång tid innan huset börjar falla sönder. Se på gamla ödehus till exempel. De kan se rätt bra ut, tills taket är sönder - sedan går det snabbt och det som en gång var ett vackert hus är en hög med bråte på marken. Här får du tips på hur du sköter om ditt tak!

Är ditt tak gammalt eller har stora skador? Kontakta takläggare i Eskilstuna och boka tid för besiktning. Få offert på lagning eller takbyte. 

Så här får ditt tak längre livslängd

Ett tak håller i regel mellan 50 - 100 år, men det krävs att du sköter om det. Ett tak som inte underhålls kommer att börja läcka, eller uppvisa skador, snabbare än så. För att hålla liv i ditt tak är det viktigt att du:

  • Kontrollerar att det inte finns trasiga pannor, eller pannor som flyttat på sig. Byt ut trasiga direkt och lägg tillrätta de som hamnat snett. Varje vår och varje höst ska detta göras och också efter kraftig vind eller häftiga regnskurar. 
  • Rengör taket regelbundet. Mossa och andra påväxter samlar vatten och vatten kan snabbt förstöra både tegel- och betongpannor. 
  • Städar ur hängrännorna ordentligt. Detta görs lämpligen i samband med att du kollar efter trasiga delar av ditt tak. 

Sköter du om ditt tak rätt så kommer du att ha det torrt inomhus länge! 

15 May 2021