Tips för att trycka en bok

När man ska trycka en bok finns det en rad olika faktorer man bör tänka på. Först och främst gäller det såklart att bestämma sig för om man ska använda sig av digitaltryck eller offsettryck, det vill säga hur stor upplaga man ska ge ut sin bok i. Ska man trycka en bok i upplagor upp till 300 exemplar kommer förmodligen digitaltryck vara billigare, ska man ha fler exemplar blir offsettryck billigare. Tänk också på att det är långt billigare att trycka en bok med mjuka pärmar (pocket) än det är att trycka en bok med hårda pärmar (inbunden).

Ska man sälja sin bok och planerar att tjäna pengar på den så kommer det förmodligen vara bäst att trycka som pocket. Många är beredda att köpa en ny och relativt okänd författares bok om det är en pocket för cirkus hundralappen, men det är inte så många som pungar ut 300-400 för en inbunden bok från en författare som de inte känner till.

Vidare bör man också tänka på att filerna behöver vara tryckfärdiga, d.v.s. det går inte att bara skicka in ett worddokument och förvänta sig att någon kommer kunna trycka en bok av det hela. Om man själv inte har sådana kunskaper kan man anlita någon annan som kan sätta ens inlaga och göra ens manus färdigt för tryck.

Mer tips och trix om hur du kan förhandla med tryckerier och hur du får bäst pris på ditt boktryck hittar du på Stockholmtryckeri.se.

13 Nov 2014