Utemöbler för restauranger och caféer

UtestolNu när vårvärmen äntligen är här så samlas det urbana folket på uteserveringar och ute caféer. Det är lattemammor, gravida och inte gravida, folk som jobbar inne i stan och gärna tar sin lunch ute om vädret tillåter, pensionerade rara damer som är ute och rastar sina små hundar, ungdomar som träffas och snackar över en fika, hantverkare som tar en lunch i det fria osv.

För restaurangen eller caféet som skall locka till sig gästerna så är det viktigt att man har fräscha och snygga men också bekväma möbler – som passar alla de ovanstående kategorierna av gäster. Eftersom de mestadels är utomhus så måste de vara extra tåliga mot väder, vind och luftföroreningar. De skall ju dessutom vara sköna att sitta i och passa olika storlekar på stjärtar och kroppshyddor.

Utemöbler finns i en mängd olika varianter och material. Dessutom bör de ju var stapelbara så att de lätta kan ställas undan vid dåligt väder och under vinterförvaringen.

Utemöbler Här ser du några exempel i olika material och utförande: Från vänster: Alucafé helt i aluminium, Paris, Joi – vatten och UV-tålig plats, Newport med eukalyptus i säte och rygg.

Prisintervallet ligger på ca 300 – 700kr även om det finns dyrare varianter också. Tex karmstolar eller karmfåtöljer blir ju genast lite dyrare – men inte lika flexibla då storväxta personer kan få svårt att citat i dem.

Ett stort och varierat sortiment av utemöbler för restauranger och caféer hittar du hos AZDesign webshop. De är specialiserade på bl.a. restauranginredningar och utemöbler men har även andra möbler för både privata hem och företag.

Sol, vind, regn och luftföroreningar sliter på utemöblerna oavsett vilket material de är gjorda av även om en del material står emot bättre. Man kan antingen skaffa någon slags skydd till möblerna eller undvika att låta dem stå ute och exponeras för detta längre än nödvändigt.

Man kan t.ex. skaffa speciella möbelskydd i vattenavvisande polyester och de finns i storlekar så att de kan täcka en utomhus grupp med bord och 4-6 stolar.

Vad man alltid bör göra – oavsett material – är att luta dem så att vattnet kan rinna av och att man sedan torkar av dem när regnet upphört. Det är framförallt om vattnet får ligga kvar i stora mängder som det samlar på sig smuts och luftföroreningar och sedan tränger in i träet eller plasten.

Trämöbler eller möbler med träpartier kräver lite extra arbete före att de skall hålla sig fräscha flera år. De bör oljeimpregneras minst två ggr per år men om möblerna jämnt står ute och under långa perioder så kan man behöva göra ytterligare en eller kanske två behandlingar (men det är nog inte många restaurangägare som hinner med). Men tänk på att det är billigare att sköta om sina utemöbler än att behöva köpa nya.

Bra utemöbler för caféer och restauranger hittar du alltså hos bl.a. hos AZ Design. De har en mängd olika modeller av utestolar och modulsoffor för utomhusbruk. Där kan du även köpa en del rengörings och underhållsprodukter för utemöbler.

24 May 2014