Skillnaden mellan restaurang, catering och Take-away

OliverÄr det skillnad på att driva en restaurang och att driva en cateringfirma? Innan man kan svara på det måste man definiera vad som menas med catering. Det är ett ord som börjat användas lite slarvigt och fått en ganska vid betydelse och ofta lite missvisande.

Enligt Wikipedia så innebär catering följande: ”Catering består i näringsverksamhet där mat framställs för omedelbar konsumtion på annat ställe än där framställningen sker. Catering omfattas av Livsmedelslagen och skall kunna visa upp "Egenkontroll-program" och skall därefter granskas av kontrollmyndigheten” / Wikipedia

Den ena viktiga punkten här är – att maten framställs på ETT ställe men konsumeras på ett ANNAT ställe.

Det andra är att man måste kunna visa att man ar en obruten kylkedja från förvaringen och framställningen och ändra fram till den konsumerande kunden och att man har tagit fram ett Egen kontroll program. Vad är då det: ”Ett egenkontrollprogram ska vara en beskrivning över hur man ska sköta och kontrollera sin

livsmedelsverksamhet. Med hjälp av egenkontrollprogrammet ska företagaren lättare kunna förstå vad som är viktigt att tänka på för att verksamheten ska vara hygienisk och säker.

Egenkontrollprogrammet skall hjälpa till att skapa ordning och rutiner.”

Det finns exempel på mallar för egenkontrollprogram (klicka på länken så ser du ETT exempel) – och om man läser dem – så inser man ganska snabbt – att det finns nog många företagare som hanterar mat som INTE har eller använder sig av ett sådant och därmed knappast uppfyller de krav som ställs när man hanterar livsmedel. Som t.ex. pizzerior, kebabställen, korv- och grillbarer, salladsbarer m.fl. ställen. Man får hoppas att alla lite större restauranger gör det men jag är inte helt övertygad. Hur är det då med alla cateringfirmor som finns, stora som små? Nu finns det tom system för egenkontroll som är anpassade för användning inom alla typer av restaurang, livsmedelsbutik, pizzeria, bageri, catering, takeaway leveranskök, centralkök och producenter. Foodspiders Matsäkerhet är ett sådant där man kan utföra journalföring antingen vid PC eller tom via mobilen.

Om jag t.e.x. idag driver en restaurang - får jag då med automatik börja med catering? Så här kan man läsa på Stockholms Stads sajt för Företagare och under rubriken Frågor och svar om livsmedelshantering: ” Alla restauranger har inte förutsättningar att leverera mat. Det är du som ska avgöra om lokalerna, personalens kunskap etc. ger förutsättningar till säkra livsmedel. Att börjmed utleverans är en förändring av verksamheten och du är skyldig att meddela detta till miljöförvaltningen, läs mer på sidan Förändringar i verksamheten i menyn till höger.

Ett bra exempel på en restaurang och cateringfirma i Stockholm som uppfyller allt detta är Säbb & Blomqvist Catering i Stockholms city. De är dels lunchrestaurang åt de Alecta anställda i samma byggnad samt de är också en cateringfirma åt både företag och privatpersoner.

Säbb & Blomqvist ingår i MODIS Restauranger som är kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. MODIS Restauranger innehar högsta kreditvärdighet AAA.

12 Feb 2014