Se klart med kontaktlinser

Att bära kontaktlinser är en sätt att korrigera synfel som blir blivit ett alltmer populärt substitut till glasögon. Det är förvisso inte särskilt konstigt - linser är på många vis enklare, friare och behagligare att använda jämfört med att bära glasögon som ibland kan kännas otympliga, klumpiga och framför allt är ömtåliga och har lätt för att gå sönder. Vilken synkorrektion man vill använda har förstås även en estetisk aspekt - vissa föredrar glasögon medan somliga känner sig mer bekväma i linser - men även de som väljer att bära glasögon till vardags kan behöva använda sig av linser i vissa situationer, exempelvis vid motion eller annan fysisk aktivitet.

Idag finns linser anpassade för så gott som alla olika typer av synfel, och i takt med att marknaden växer lanseras hela tiden nya varumärken och produkter anpassade för olika behov, livsstil och egenskaper hos användarna. Endagslinser och månadslinser, som kan bäras dagtid i upp till 30 dagar, är mycket populära linser, men tack vare dagens materialteknologi börjar det bli alltmer populärt med dygnet-runt-linser, som kan bäras såväl dag som natt i upp till en månad i sträck utan att behöva rengöras eller bytas ut. Linsernas material blir dessutom alltmer sofistikerade för att linserna ska kunna återfukta och syresätta ögonen för att ge optimal komfort för bäraren.

Vill man börja använda sig av linser bör man alltid besöka en optiker för att göra en synundersökning med linstillpassning. Hos optikern får du ett recept som du kan använda för att köpa kontaktlinser på nett, vilket är det absolut bästa alternativet om du är ute efter så bra priser som möjligt. Butikerna på nätet tillhandahåller allt som oftast samma linser som din optiker, men i många fall till mycket lägre priser, vilket innebär att du kan spara flera hundralappar i månaden.

26 Jan 2012