Kökets kungar - Master Chef Junior

GodsakerIgår kollade jag på Master Chef Junior finalen där två mycket unga kockar gjorde upp om den åtråvärda titeln. Programmet hade tydligen premiär i sept 2013 )i USA) och jag vet inte om det jag såg var en repris eller om det var finalen ”live”.

Det är faktiskt ganska fascinerande att se ungdomar, ja i princip barn – i åldrarna 8 – 13 år (i finalen var den ena 12år och den andra 13) tävla i avancerad matlagning och se hur de hanterar både stressen, konkurrensen samt både de ”tekniska” utmaningarna som de mer smakmässiga liksom att kunna lägga upp maten så att det ser trevligt och inbjudande ut. De maträtter (förrätt, huvudrätt och dessert man fick se i denna final – såg ju ut att platsa på vilken finare krog som helst – i varje fall utseendemässigt och hur de var komponerade. Då det gäller själva smaken får man väl lita på att de omdömen man fick höra från de 3 herrarna i juryn var sanningsenliga och om så var fallet så fick de mycket höga betyg. Otroligt av barn i den åldern – HUR har de HUNNIT med att lära sig så mycket och hur kan de ha nerver att klara av detta i tv-sändning inför miljoner TV-tittare.

När man ser ett sånt program så blir man ju faktiskt inspirerad att ta upp sina gamla matlagnings kunskaper och fräscha upp dem. När man ung och ungkarl – så fick man ju lära sig laga basmat när man bodde i studentkorridor, sedan utvecklade man det en nivå till att kunna laga lite roligare mat till fester och bjuda besökare på och nästa ”level” blev att ge sig på lite mer avancerad ”gourmetmat” att försöka imponera med på motsatta könet(det var trots allt inte SÅ vanligt på den tiden att vi killar var intresserade av att lag rolig mat).

OM man nu tänker ta upp matlagningsintresset och kanske tom bakningen – så finns det ju idag en mängd webbshoppar som säljer alla möjliga kökstillbehör och bakredskap som gör matlagningen både roligare och förhoppningsvis bättre. Man måste givetvis ha både kunskapen, passionen och inspirationen och en del träning och erfarenhet men jag tror ändå att det kan öka inspirationen och intresset om man får använda en del av de färggranna, snygga, coola och ibland praktiska matlagningsprylar som finns.

Det finns ju ganska många webbshoppar som säljer kökstillbehör och de mest kända är nog BagarenochKocken, VerneroVerner. Köketcetera är en annan webbshop som jag tycker har ett extra omsorgsfullt urval av olika kökstillbehör och bakredskap är. De har också en liten fysisk butik i Göteborg. Förutom alla möjliga köksredskap och bakredskap så har de även vin & bar tillbehör, förkläden, tallriksunderlägg, grill & BBQ mm. Här kan du säkert också hitta trevliga presenter om du skall gå på fest hos någon eller till någon som fyller år. För den bak- intresserade ”amatörkonditorn” så kan du också hitta en massa färglada och roliga baktillbehör från bl.a. Sweetly Does It, Kitchencraft och andra tillverkare.

6 Feb 2014