Kan massage vara skadligt?

Man kan få för mycket av det goda och när det handlar om viktiga behandlingsmetoder som massageterapi så är det otroligt viktigt att veta vad man gör. Den som tror att massage går ut på att knåda muskler lite hursomhelst vet verkligen inte vad det handlar om. Om man får en felaktig massagebehandling så kan den bli skadlig. Det är därför som man ska vara så noga med att få massage i Uppsala från en professionell massageterapeut eller massör som inte kommer att applicera för mycket tryck på fel ställen. Faktum är att det kan vara allra bäst att besöka massageterapeuten som vet hur man undersöker på rätt sätt för att sedan anpassa behandlingen för bästa resultat.

Känsliga områden

Den som tycker om att ge massager hemma eller som har gått en kortare kurs bör vara noga med att inte ge sig på känsliga områden alltför hårt. Ett sådant område är området mellan biceps och triceps (den trehövdade muskeln på överarmens baksida) på överarmen. Här finns det nerver och blodkärl som kan skadas om man trycker för hårt och direkt. I armen finns det flera nerver att ta hänsyn till så man måste verkligen veta vad man gör om man ska massera armar. Det här är något som tar tid att lära sig och därför så är det bästa att överlåta den här typen av massager till den som sysslar professionellt med massage i Uppsala så att man inte förvärrar en situation som redan är besvärlig. Om den som blir masserad upplever en känsla av stelhet eller en kittlande elektrisk känsla så är det ett tecken på att man inte masserar på rätt sätt och en varningsklocka. Ett annat område som är känsligt är baksidan av knät där det finns artärer, blodkärl och nerver som man inte kan utsätta för vad som helst.

Professionell massageterapi

Även om massagen görs på utsidan av kroppen så måste man inse att man kommer åt insidan på ett mycket effektivt sätt. Den som jobbar som professionell massageterapist har god kunskap inom fysiologi. Därmed behöver man inte oroa sig för att en behandling av ländryggen på något sätt kommer att skada underliggande organ som njurarna. En professionell massör är också insatt i hur man kan applicera tryck och rörelser utan att detta blir farligt. Det som en lekman ofta inte är medveten om är att det finns många olika tekniker för professionella massagebehandlingar. Det är inte så att massören enbart knådar eller hamrar. Det gäller att veta vilka tekniker som fungerar var, och vilka som bör undvikas var. Betänk detta innan du beger dig som försökskanin till en massör som tagit en månads kvällskurs för att få sitt diplom…

Massagestolar och maskiner

Det blir allt vanligare med maskiner och stolar som man kan använda sig av hemma för att få massagebehandlingar i vardagen. Man kan till exempel lägga in en shiatsu massagedyna i sin Tv-fåtölj för att bli knådad medan man slappnar av. I praktiken så kan detta låta utmärkt men den som har provat en av dessa produkter vet att det kan bli tuffa tag. Det kan faktiskt vara farligt att använda sig ofta av en massageprodukt som inte är individuellt anpassad. Om man inte själv har vett att förstå att en obehagskänsla betyder att massagen är farlig så ska man inte använda sig av den här typen av produkter. Det kan vara smart att diskutera saken med en massör som kan rekommendera ett visst märke och även förklara hur stolen eller inlägget ska användas på ett säkert sätt.

Massörer med god vilja

Det finns gott om massörer med god vilja men inte tillräckligt mycket utbildning för att lyckas med drömmen om att läka andra människor. Ett gott hjärta är fint men knappast något som du ska grunda ditt val av massör på. Innan du ens bokar en tid för massage i Uppsala så måste du ta reda på om du kommer att få en professionell behandling. En massageterapeut har en längre utbildning som du kan dra stor nytta av eftersom han eller hon kan undersöka dig och komma fram till vilken typ av massagebehandling som kommer att passa dig allra bäst. Det kan till och med bli så att du erbjuds en annan form av behandling om det är så att massagen inte kommer att vara tillräckligt för att du ska bli frisk och smärtfri igen.

27 Dec 2012