Handknutna mattor - olika former

En av de saker som utmärker handknutna mattor, är att de är individuella. Det finns väldigt många olika typer av stilar, färger och mönster. Även när det gäller former finns det stora variationer. Den vanligast förekommande formen, oavsett om det gäller indiska, kinesiska eller persiska mattor,  är den rektangulära. De flesta ligger i storleksintervallet 60*40 centimeter till 600*400 centimeter, men större storlekar förekommer i sällsynta fall. Förutom den rektangulära formen finns även runda, ovala, kvadratiska och avlånga mattor.

-    Runda mattor, är relativt ovanliga. En rund matta placerad i ett fyrkantigt rum, kan mjuka upp rummets former.

-    Kvadratiska mattor kan passa bra i kvadratiska rum. De kan även fungera utmärkt  under ett runt bord eller för att rama in en soffgrupp.

-    Ovala mattor, är mycket ovanliga. Många av dem har medajongmotiv. De kan exempelvis passa under ovala soffbord.

-    Avlånga mattor, är näst efter rektangulära mattor, den vanligaste formen på matta. Formen gör att mattan passar utmärkt i korridorer och hallar.

När du är ute efter en matta till ditt hem bör du tänka på rummets samt mattans form, och hur de kan samverka. Rätt val av matta, gör att mattans mönster kommer till sin rätt,  att golv och övriga möbler lyfts fram och att rummet ges karaktär.

1 May 2011