Fem fördelar med fakturaköp

FactoringSom småföretagare har man många administrativa frågor och problem att brottas med. Ett av dem brukar vara företagets likviditet. Man kan ha bra med uppdrag eller omsättning men man får inte in pengar i tid från sina kunder men måste däremot själv betala sina leverantör i tid. Att vänta 30, 40 dagar eller mer på betalning från kunderna är därför inte särskilt bra.

Ett företag mår oftast bäst när man har pengar på kontot och du själv mår bättre om du slipper oroa dig för att verkligen få betalt och slipper lägga ner tid på att bevaka och påminna osv.

Nu finns det tursamt nog lite olika sätt att förbättra denna situation och förbättra företagets likviditet. (Den kan dessutom vara en viktig faktor om du skall söka lån hos banken).

Fem fördelar med fakturaköp

  • Du kan frigöra likviditet snabbt
  • Du slipper den tråkiga administrationen av fakturor
  • Risken för kundförluster minskar
  • Du slipper hantera påminnelser och eventuell inkasso
  • Du kan koncentrera dig på det du är bäst på – att driva ditt företag

Det finns flera sätt att förbättra företagets likviditet, man kan antingen sälja sina fakturor , det som brukar kallas fakturaköp eller så kan man belåna fakturorna, s.k. fakturabelåning. Båda går under samlingsbegreppet factoring.

Man låter en bank eller ett finansbolag som specialiserat sig på att köpa upp andra företags fakturor och sedan kräva in betalning - köpa eller låta belåna dina fakturor.

Det finns ett flertal olika företag som sysslar med fakturaköp/fakturabelåning/factoring , dels banker men även specialiserade företag. Några exempel är DanskeBank, Ikanobanken, Amfabank samt nischade företag som Prioritet, Svea, Eurofinans, Collector, Avida Finans m.fl. Att jag länkar till Avida Finans beror på att dem har jag använt mig av själv och har goda erfarenheter av samt känner därför till lite bättre.

Det fungerar så här, att du skickar dina fakturor till dem, de gör en kreditbedömning av dina kunder, därefter skickar de originalfakturan till kunden med en överlåtelsetext att fakturan är överlåten till dem och med deras bankgiro resp. postgiro uppgifter. Efter godkänd faktura så betalas pengarna sedan ut till dig dvs. du får dem nästan direkt, inom ett dygn är det vanliga.

Detta är dock inte gratis – självklart att dessa företag vill tjäna pengar på detta. Dels så tar ju DE kreditrisken, dels arbetet att administrera det hela. Det innebär att du får avstå en viss del av fakturans värde. Kostnaden varierar beroende på vilket företag du väljer att anlita för detta men det brukar vara uppdelat i tre olika avgifter. Ibland förekommer en årsavgift, sedan får man betala en fakturaköpsavgift på ca 1-8% av fakturabeloppet och det förekommer också en fakturahanteringsavgift på 20-60kr per faktura.

Jämför alltså de olika företagens villkor och avgifter och var vaksam på att det kan finnas dolda avgifter som man kanske inte ser så lätt. Räkna lite på det hela och fundera över hur många fakturor det gäller, hur små eller stora beloppen är i genomsnitt osv. Det är inte säkert att det i alla sammanhang kanske är den bästa lösningen.

Har du många fakturor med små belopp så kanske den fasta avgiften på 20-60kr/faktura gör att du får avstå lite väl mycket av fakturans värde – försök då välja en lösning som INTE tillämpar fakturahanteringsavgift per faktura utan bara %-sats på beloppet.

14 Jan 2014