Felaktiga fakturor kan bli kostsamma

Fakturera rätt När jag började med min firma hade jag inte så många kunder till en början, det handlade om ett relativt fåtal som jag fakturerade. Gjorde mina fakturor själv, hade fixat en tabell i Excel som jag använde för att skapa fakturor. Trodde jag hade fått med allt jag skulle, och kunderna betalade mina fakturor. Det var först när jag pratade med en revisor som jag insåg att det var väldigt mycket fel som jag hade gjort. Jag hade bland annat glömt att ange att jag hade F-skattesedel, jag hade missat att ange mitt organisationsnummer på vissa fakturor, jag hade gjort felaktiga momsberäkningar här och där… ja, sådana fel man kan göra om man gör något nytt som man inte har hundraprocentig koll på, och dessutom inte gör det helhjärtat.

Till mitt försvar kan jag väl säga att fakturering kanske inte var prio nummer ett, jag var upptagen med att försöka bygga en kundkrets och att expandera min verksamhet sakta men säkert – att skriva ut fakturor gjorde jag oftast sent på kvällen, när allt jobb för dagen var gjort. Och ja, då blev det uppenbarligen ganska så slarvigt gjort.

Revisorn som jag pratade med rekommenderade att jag skulle använda mig av ett faktureringsprogram istället för att försöka göra allting själv, och att jag skulle själv få en massa problem om jag inte gjorde det. Dessutom lovade han att faktureringsprogrammet skulle spara tid åt mig, för mitt misstag med felaktiga fakturor blev rätt kostsamt – det tog en hel del tid och pengar för att få bokföringen korrekt och för att slippa problem med Skatteverket.

Därefter fixade jag direkt ett faktureringsprogram, och jag måste säga att det verkligen underlättat min vardag. Faktureringen går klart snabbare och jag slipper oroa mig för att något ska gå fel! Sökte en hel del på nätet och fastnade till slut för ett program som heter Faktura24. Det var oerhört enkelt att komma igång, fakturorna blir snygga och numera har jag full ordning och kontroll på min fakturering – behöver inte längre oroa mig när jag har kontakt med min revisor. Klicka här för att komma till Faktura24:s hemsida.

8 Oct 2012