Dofta gott med parfymer

ParfymParfym används för att ge människokroppen, rum och föremål väldoft. Vanligtvis är parfymer vätskor, men de kan även hittas som krämer eller salvor. Dofterna i parfymen kommer från olika aromämnen och eteriska oljor.

Ibland ingår även något som kallas fixativer, vilket gör att parfymen inte avdunstar för fort, och något lösningsmedel, som exempelvis alkohol eller vatten. Det blir allt vanligare att handla på nätet och en produkt som ökar i försäljning är parfymer, så om du är ute efter att köpa billiga parfymer rekommenderas du att ta en titt på nätet.

Parfymer finns i olika koncentrationsgrad i form av parfymextrakt, eau de parfum, eau de toilette och eau de Cologne. Samma parfym kan även användas i andra produkter som deodorant, tvål med mera. Doftämnen försämras, bryts ner eller förändras på annat sätt om de utsätts för hetta, ljus, eller luft. Parfymoljor måste spädas ut eftersom outspädd olja innehåller en sådan hög koncentration ämnen att de troligtvis skulle orsaka allergiska reaktioner och kanske skador om de skulle appliceras direkt på huden.

I och med att doftblandningen ökar, ökar även intensiteten och varaktigheten i doften. Olika parfymtillverkare använder olika andelar i deras parfymer. Doftkoncentrationen i en eau de parfum är högre än i en eau de toilette av samma parfym, men den egentliga andelen i procent kan variera mellan olika tillverkare. Det innebär att en eau de toilette från en tillverkare kan vara starkare än en eau de parfum av ett annat märke.

15 May 2012