Därför ska du behandla bristningar!

Hudbristningar är ett relativt vanligt problem som kan drabba många olika grupper och det finns flera orsaker till varför man får bristningar i huden. Hudbristningar räknas som ett vanligt förekommande hudproblem, väldigt många kan hitta spår eller rester av bristningar på till exempel höfter och skinkor som tunna bleka linjer från barn eller tonåren. Efter graviditet drabbas många av hudbristningar, det mycket vanligt hos yngre mödrar. Det medicinska namnet på åkomman är Striae distansae, det vanliga engelska namnet är strechmarks.

Kroppen förändras för fort Hudbristnigar orsakas av att att kroppen eller vissa kroppsdelar växer snabbt , detta kan även kallas för en volymökning. Bristningar uppkommer då tack vare en snabb volymökning sträcks huden ut snabbare än den hinner växa och anpassa sig till ökning av exemeplvis underliggande muskler, fett eller annan vävnad. Många drabbas när delar av kroppen eller hela kroppen växer snabbt. De som oftare än andra drabbas av ärr efter bristningar är gravida när de snabbt blir större om magen och andra delar av kroppen, även unga kvinnor som börjar få kvinnliga former kan drabbas. I sällsynta fall kan kvinnor som genomgått bröstförstoring uppvisa hudbristingar. Kroppsbyggare är ytterligare en grupp som har risk att ådra sig bristningar i huden. Mediciner kan i sällsynta fall ge upphov till problem, kortisonbehandling i större doser kan förknippas med striae. även övervikt och fetma ger ibland upphov till hudbristningar.

Hudbristningar ser ofta ut som missprydande linjer och de kroppsdelar som drabbas oftast är höfter, bröst, överarmar, skuldror, buk, rygg, skinkor samt i vissa fall runt knän. linjerna kan se olika ut, utseendet varierar i längd,antal och bredd. De nytillkomna är ofta då röda eller rödvioletta och kallas då striae rubra. Med tiden avtar färgen och till slut kvarstår vita linjer som kallas för striae alba. Hudbristningar brukar inte räknas som en brist eller sjukdom, man kan alltså i allmänhet inte förklara striae med bristtillstånd och sjukdomar.yngre individer som har en mycket elastisk och frisk bindväv drabbas oftare än andra. Hos äldre människor uppstår istället sår vid kraftig uttänjning av hudvävnaden. Höga doser kortison i tablettform under lång tid eller starka kortisonkrämer använt på ett felaktigt sätt på känsliga områden orsaka hudbristningar. Ovanliga sjukdomar som utsöndrar mycket kortison i kroppen som Cushings sjukdom kan ge upphov till hudbristningar men ger samtidigt många andra symptom.

Behandling mot bristningar i huden En av de mest använda och lätthanterliga behandlingarna är krämer. Det finns många olika krämer och salvor på marknaden som har som syfte att helt ta bort hudbristningar. Krämerna stimulerar ofta läkning eller återskapning av huden eller en kombination av båda. Krämerna är ofta effektivast mot nya rödlila hudbristningar. Krämer är den minst effektiva behandlingen och skonsammast mot huden. Det är alltid värt att testa en kräm för att se om resultatet är tillfredställande innan det är dags att gå vidare med annan behandling som laser eller peeling. Krämer och salvor är i första hand en förebyggande åtgärd även om det inte kan uteslutas att det är möjligt att uppnå bra resultat beroende på olika omständigheter.

En populär metod för att ta bort hudbrsitningar är kemisk peeling. Denna process kan kort beskrivas som att använda en utspädd syra för att ta bort de översta lagren hud, detta stimulerar produktionen av hudceller i de hudlager som ligger under. Denna typ av behandling ger ofta en märkbar reduktion av hudbristningar och slätare hy. Behandlingar av denna typ behöver ofta mer en en session, och är tuffare mot huden jämfört med krämer samt det finns en eventuell risk för hudblekning tack vare de kemikalier som används.

Laserkirurgi är en metod som används relativt ofta för att ta bort hudbristningar. laserbehandlingar är ofta dyra och behöver ofta upprepade behandlingar för att se resultat, men är bland de effektivaste. Laser är ofta effektivast mot nyauppkommna bristningar. behandlingen fungerar genom att stimulera produktion av nya hudceller i mittenlagret av huden, och tack vare nyproduktion av ny hudvävnad kan förbättring av hudbristningar upp till 6 månader efter behandling.

14 Jun 2013